Close
Bucuresti, Sector 5, Str. Nicolae Manolescu nr. 10, Parter
+40 760 646 611
contact@holistic-mode.ro
PĂPĂDIA – Papalunga – Puterea solară

“Sunt sora cea mică a Soarelui şi sunt aici ca să aduc voioşia lui în sufletul tău. Curăţ plexul solar şi îl încarc cu energia luminii Soarelui. Energia mea curge prin chakrele tale de la plex în jos, către chakra sacrală şi chakra rădăcinii. Elimin blocajele legate de voinţă. Aduc puterea şi o centrez în corpul tău aşa cum soarele revarsă lumina sa asupra noastră. Cresc puterea de muncă şi ambiţia. Unific axele primordiale în corpul vostru. Călătoresc prin meridiane, le desfund şi desfac ceea ce era blocat în corp. Aduc zămbet şi lumină. Ochişorii mei mici văd în corpul tău negativitatea şi o înlătură.” – “Oracolul plantelor dacice”, Muna Naredi şi Rosa Mundi

Păpădia (Taraxacum officinale– Fam. Compositae), este o plantă ierboasă, perenă, cu rozetă bazală de frunze lanceolate şi inegal scobite pe margine, tulpina floriferă este goală la mijloc şi inflorescenţa are culoarea galbenă (denumiri populare: papalungă, floarea mălaiului, floarea broaştei, floarea găinii, floarea sorului, ochiul boului, papadea, floarea turcului). Specia este răspandită din câmpie până în zona subalpină, creşte în locuri necultivate, păşuni şi fâneţe, la margini de drumuri. În scopuri medicinale se recoltează partea aeriană (Herba Taraxaci) şi rădăcinile (Radix Taraxaci). Frunzele, respectiv planta întreagă, se recoltează înainte de înflorire, în lunile aprilie – mai. Rădăcinile se recoltează în lunile iulie – septembrie.
Primele mențiuni ale păpădiei ca și medicament se găsesc în lucrările medicilor arabi din secolele X și XI, care vorbeau despre ea ca despre un soi de andive. În Țara Galilor este menționată în scrieri medicale ce datează din secolul XIII. Nativii americani fierbeau planta și beau conținutul pentru a trata bolile de rinichi, hematoamele, boli de piele, arsurile și deranjamentele stomacului. În medicina tradițională chineză păpădia era folosită pentru tratarea problemelor stomacale, apendicită, precum și pentru probleme ale sânilor, cum ar fi inflamațiile sau lipsa laptelui. În Europa era folosită pentru tratarea febrei, problemelor oculare, diabet și diaree. Planta este cultivată la scară largă în India, fiind folosită pentru afecțiunile ficatului.

Principii active: Păpădia conține vitamine, minerale și oligoelemente, frunzele de păpădie proaspete se folosesc sub formă de salate. Păpădia face parte din plantele cele mai bogate în provitamina A. Este foarte eficientă în lupta împotriva radicalilor liberi care duc la îmbătrânirea pielii. Frunzele de păpădie conțin potasiu, fier, calciu, cupru, siliciu și mangan. De asemenea, ea este bogata în calciu și magneziu. Păpădia conține şi o cantitate mare de vitamine din complexul B, ceea ce îi permite să fie eficientă în tratarea infecțiilor și în evitarea apariției anemiilor. Păpădia conține inulină, tanin, colina, compus important în afecțiunile hepatice, vitaminele C, D, E și K, precum și zaharuri, pectine, flavonoide și
carotenoide. Rădăcina păpădiei conţine taraxacina, un principiu amar şi substanţe triterpenice.

Proprietăţi terapeutice:
– coleretic –colagog;
– normalizează circulaţia sanguină;
– stimulează secreţiile salivare, gastrointestinale, hepatice;
– diuretic, depurativ, detoxifiant, cu eliminare masivă de colesterol;
– adjuvant al reechilibrării glandulare.

Indicaţii terapeutice:
– cantitate substanţială de vitamine şi minerale, menţinerea unei flore bacteriene sănătoase în tractul digestiv;
– puternice proprietăţi diuretice si detoxifiante, fiind folosită în cazul retenţiei de apă, boli renale, obezitate, celulită; ajută indirect în eczemă, acnee şi alte boli de piele, în gută, reumatism şi ateroscleroză;
– utilizată in diskinezii biliare, colecistită, insuficienţă hepatică, mărind secreţia biliară, în obezitate, în afecţiuni respiratorii, normalizând circulaţia sanguină;
– normalizează peristaltismul ureterelor, asigurând eliminarea pietrelor sau a cristalelor dislocate;
– îmbunătăţeşte metabolismul carbohidraţilor şi reduce absorbţia de grăsimi;
– întăreşte oasele, tratează anemia, menţine pielea frumoasă (efecte antifungice şi antimicrobiene);
– întăreşte sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva microbilor şi virusurilor;
– previne cancerul – cantitatea mare de antioxidanţi, vitamina C şi vitamina A din păpădie ajută în lupta cu radicalii liberi, protejând AND-ul şi prevenind instalarea acestei boli.

Mod de administrare:
Uz intern
● Infuzia de păpădie se prepară din două linguriţe de frunze şi rădăcini mărunţite la 250 ml apa clocotită. Se acoperă pentru a infuza 1-15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi, pentru creşterea diurezei, iar pentru stimularea poftei de mâncare se bea o jumatate de cană, înaintea meselor principale.
● Decoctul din rădăcini de păpădie se obţine din 2 linguriţe de frunze şi rădăcini la 300 ml apă. Se fierbe timp de 5 minute, se acoperă 10 minute, apoi se strecoară. Se administrează doua linguri de decoct la interval de 4 ore în dischinezia biliară. Pentru stimularea diurezei, se poate prepara un decoct din două linguriţe de rădăcini la o cană de apă. În acest caz, decoctul se fierbe timp de 15 minute şi se beau 2 căni pe zi.
● Păpădia intră în compoziţia ceaiului hepatic, depurativ, dietetic, gastric, precum şi a tabletelor şi comprimatelor de suplimente nutritive.
● Tinctura de papadie este o soluţie hidroalcoolică obtinută prin preparare la rece din părtile aeriene ale plantei, cu efect colagog, coleretic, depurativ şi tonic amar. Susţine secreţiile digestive: gastrice, pancreatice, intestinale şi creşte pofta de mâncare.
● Frunzele tinere se consumă sub formă de salate, făcând parte din cura de primăvară. În această cură (de 3-6 săptămâni), se poate consuma 1-3 linguri cu suc de plantă proaspătă pe zi.
● Sirop de papadie la rece cu miere de albine
Se prepară prin macerarea florilor direct în miere de albine. Se poate adăuga şi zeama de lămâie. Se lasă florile la macerat în miere mai multe zile pentru a extrage substanţele active, după care se strecoară siropul obţinut. Se păstrează în locuri răcoroase, întunecate, bine aerisite. Alături de florile de păpădie se pot adăuga şi frunze de urzică, spălate bine în mai multe ape şi uscate cu un serveţel de bucătărie. Se toacă mărunt, se amestecă cu petale de păpădie (spălate şi uscate) şi se cântăresc. La 500 g păpădie + urzică se adaugă 500 g miere plus zeamă de la 2-3 lămâi. Se lasă la macerat 14-18 zile.

Uz extern
● Aplicaţiile cu suc de plantă curăţă tenul, îndepărtează petele şi pistruii.

Semnificaţie
“Păpădia este Zâna Soarelui. Corpul său mic şi fragil este, în realitate, puternic şi dur. Ea hrăneşte inima şi o deschide spre emoţii intense de iubire. Desface arterele blocate şi le umple cu energia sângelui. Aduce puterea într-un corp obosit. Curăţă organele de răul interior acumulat în ani de suferinţă. Dă la o parte pojghiţele întunericului şi prin apa eliminată din corp le trimite în pământ. Dansează prin trup dansul Soarelui. Spiritul păpădiei este mesagerul Luminii.” – “Oracolul plantelor dacice”, Muna Naredi şi Rosa Mundi
Ţoate experienţele, bune sau rele, au un unic rol: transformarea către sine – ruperea de închipuiri reprezintă primul pas pe aceasta cale. […]
Cristalizează impalpabilul amorf al viselor în soliditatea propriului destin. Până atunci împrăştiate şi labile, emoţiile capătă stabilitatea focalizării. Din tăria conştiintei de sine [corelată în plan fizic cu aportul de vitamine şi săruri minerale] se construieşte puterea de a rezista influenţelor din afară. Singura datorie a oamenilor este faţă de ei înşişi.” – “Vindecarea sufletului şi a trupului prin plante”, Dr. Dorin Dragoş

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *