Close
Bucuresti, Sector 5, Str. Nicolae Manolescu nr. 10, Parter
+40 760 646 611
contact@holistic-mode.ro
TRAISTA CIOBANULUI – Tăşculiţa – Spiritul purificării sacre

“Eu identific emoţiile şi le curăţ. Apa mea curge prin tine şi te spală de păcate, de vină şi de frustrări. Culoarea mea albastră intră in aura ta aducând protecţie şi lumina binecuvântată. Sunt o plantă a dimineţilor liniştite. Dezinfectez şi purific acolo unde sunt folosită. Îmi place să spăl femeile de grijile lor, sunt prietena copiilor şi dulceaţă pentru animale. Curăţ gândurile care te împresoară, care seduc şi usucă inima.” – “Oracolul plantelor dacice”, Muna Naredi şi Rosa Mundi

Traista ciobanului (Capsella bursa pastoris – Fam. Cruciferae), este o plantă ierboasă, anuală sau bienală, înaltă până la 50 cm, cu rozetă de frunze bazale, tulpină neramificată, cu flori albe, grupate într-o inflorescenţă alungită şi fructe în formă de trăistuţă (denumiri populare: tăşculiţă, arior, punguliţă, straişa popii, păscuţă). Locurile în care creşte sunt diverse, însorite sau cu puţină umbră, întâlnindu-se prin livezi, spontan pe câmp, pe marginea drumurilor, pe lângă ziduri în toată ţara.
Principii active: Planta conţine principii amare, ulei volatil, derivaţi fenolici, alcaloizi, amine, saponozide, flavonozide, taninuri, rezine, fitoncide, glicozizi, acizi organic (protocatehic, fumaric, citric, tartric), vitamine (A, B2, C, K) şi săruri minerale (potasiu, fier, calciu, cupru). În scop terapeutic se foloseşte partea aeriană a plantei, când fructificaţiile sunt mai rare.

Proprietăţi terapeutice:
– acţiune urotonică, stimulativă, hemostatică, antihemoragică, astringentă;
– utero-tonice, vasoconstrictoare asupra uterului;
– vasodilatatoare coronariană, hipotensivă;
– analgezice (calmante ale durerilor), antifebrile;
– antitumorale, antiscorbutice.

Indicaţii terapeutice:
– hemoragii gastrice şi intestinale, enterocolite, calmarea durerilor abdominale, diaree (datorită proprietăţilor astringente), hemoroizi;
– hipertensiune şi hipotensiune arterială, ateroscleroză, arterioscleroză, angină pectorală, insuficienţă cardiacă compensată, reglarea permeabilităţii capilarelor (în cure mai îndelungate), deoarece are proprietatea de a restabili presiunea sanguină;
– reglarea fluxului menstrual, creşterea tonusului musculaturii uterine, menstruaţii neregulate, metroragii, metrite hemoragice, dismenoree (menstre dureroase), hemoragii uterine, boli de rinichi;
– plăgi şi răni care sângerează, varice (datorită acţiunii hemostatice); menţine sănătatea pielii.

Mod de administrare:
Uz intern
● Infuzie din 1 lingură de plantă mărunţită uscată la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară, se îndulceşte şi se beau 1-2 ceaiuri pe zi, cu 30 de minute înainte de mese, în cazul hemoragiilor nazale, stomacale şi intestinale.
● Infuzie concentrată din 10 g de plantă uscată la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară, se îndulceşte şi se beau 4-5 linguri pe zi, în cazul hemoragiilor uterine şi dismenoree, cu 6-10 zile înainte de apariţia menstruaţiei. În ateroscleroză se recomandă o cură mai îndelungată.
● Decoct din 4-5 g de plantă uscată la 200 ml de apă rece; se fierbe 5 minute, se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară şi se iau câte 3 linguri, de 3 ori pe zi, contra hemoragiilor (uterine, pulmonare, stomacale), în litiază renală şi menstruaţie abundentă.
● Macerat din amestec, în parţi egale, cu obligeană şi coada calului; se pun două linguri de amestec în 200 ml de apă rece, se lasă să macereze 8 ore şi se strecoară. Peste materialul rămas în vas după strecurare se toarnă un pahar cu apă clocotită, se infuzează 10 minute, se strecoară şi se amestecă cele două lichide. Se beau câte 100 ml pe zi, pentru a combate diareea şi dizenteria.
● Tinctura se obţine din patru linguri de plantă maruntită macerate 7 zile în 100 ml alcool de 70 grade. Se iau din această tinctură 3 linguriţe pe zi.
● Vin medicinal din 180 g plantă la 1 litru de vin alb; se pune la macerat 10 zile, se strecoară şi se ia câte o lingură la interval de o oră contra hemoragiilor uterine şi intestinale, în cazul durerilor de stomac, flebite şi tromboze.
● Capsule (supliment alimentar)- tonic muscular, venos şi uterin.
Seminţele, frunzele şi rădăcinile acestei plante sunt comestibile. Ea poate fi consumată primăvara în supe, salate, borşuri, piure şi plăcinte.

Uz extern
● Tinctura din 200 g de plantă uscată la 500 ml de alcool de 40 grade; se pune într-o sticlă bine astupată şi se lasă la macerat 10 zile. Se foloseşte la masarea pielii, de 3-4 ori pe zi, în caz de atrofie musculară sau a membrelor.
● Cataplasme din un pumn de plantă proaspătă înmuiată în apă fierbinte şi aplicată caldă, in tifon, pe sâni inflamaţi şi dureroşi.
● Băi de şezut sau spălături cu decoct călduţ, pentru hemoroizi.
Seminţele plantei produc un compus vâscos atunci când sunt umezite, făcând ca planta să fie folosită ca o metodă de control a ţânţarilor, omorând larvele acestor insecte.

Semnificaţie
“Seva ei aduce iertare şi acceptare. Este o plantă caldă şi harnică, bucuroasă în a-şi oferi sprijinul. Îi ajută pe cei prăpăstioşi care îşi fac griji inutile. Îi ajută pe cei care au aceleaşi gânduri zi şi noapte şi nu pot scăpa de ele. Cu seva ei curăţă şi dezinfectează locul în care apare. Este spiritul purificării sacre.” – “Oracolul plantelor dacice”, Muna Naredi şi Rosa Mundi
“Aspectul ei este simbolic: rozeta de frunze bazale semnifică energiile şi trăirile bazale, elementare, corespunzând primelor două niveluri energetice. Trecute prin filtrul focului subtil [conţinutul de acizi organici – malic, citric, fumaric, acetic], acestea sunt controlate şi sublimate prin canalul central [tulpina verticală], la nivelul inimii [trăistuţele care au chiar formă de inimioare], în trairi superioare (iubire, bunătate, înţelegere, răbdare, ocrotire), câştigând în rafinament şi în profunzime şi generând un spaţiu interior al regăsirii de sine. În final, ajung la nivelul suprem [corespunzând florilor albe din vârf], semnificând înalţarea prin purificare a întregii structuri către calmul vigilent al echilibrului mental. În pacea lucidităţii spirituale, mintea şi inima se unduiesc fiecare în armonia celeilalte.” – “Vindecarea sufletului şi a trupului prin plante”, Dr. Dorin Dragoş

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *