Close
Bucuresti, Sector 5, Str. Nicolae Manolescu nr. 10, Parter
+40 760 646 611
contact@holistic-mode.ro

“O persoană se va face bine atunci când se va fi săturat să fie bolnavă. – LAO ZI; Dao de ping”

De mai bine de 2000 de ani, medicina tradiţională chineză priveşte corpul fizic uman ca un complex de structuri de diverse niveluri de vibraţie, în esenţă compuse din corpul fizic, Qi-ul (energia vitală) şi spirit. Terapia tradiţională chineză se bazează pe şase legi sau principii:

 1. Prin corpul omului circulă, în mod ciclic, energii care provin din cosmos şi pământ.
 2. În toate fiinţele există o polaritate Yin-Yang.
 3. Energiile circulă de-a lungul unor canale invizibile, numite meridiane.
 4. Pe meridiane se găsesc anumite puncte care, stimulate prin presiune sau masaj, pot ameliora unele boli.
 5. Pe suprafaţa pielii sunt proiectate toate organele corpului.
 6. Viaţa se supune Legii celor cinci elemente: apa, lemnul, focul, pământul, metalul, care se produc şi se distrug fără încetare.

Aceste principii fundamentează practicile terapeutice care, la rândul lor, au ca efect echilibrarea sistemului energetic. Principiul 5 fundamentează reflexologia, iar celelalte principii fundamentează presopunctura, alături de alte tehnici de echilibrare a sistemului energetic.

Tratatele de medicină menţionează că acţiunea emoţiilor asupra energiei şi sângelui din organele interne este specifică, perturbând energia yin-yang a unor organe corespondente de pe toate cele cinci elemente (foc, pământ, metal, apă, lemn).

Focul – inima şi intestinul subţire sunt afectate de anxietate, depresie, bucurie excesivă, entuziasm excesiv sau lipsa lui.

Pământul – splina, stomacul şi pancreasul sunt afectate din cauza grijilor excesive.

Metalul – plămânii şi intestinul gros sunt influenţate de melancolie, tristeţe sau suferinţă.

Apa – rinichii şi vezica urinară sunt afectate de teamă.

Lemnul – mânia, furia, ura produc boli ale ficatului sau ale vezicii biliare.

Mânia determină mişcarea energiei către partea superioară a corpului, bucuria încetineşte sângele, suferinţa consumă energia, frica determină declinul ei, sperietura o tulbură, iar ingrijorarea o stagnează. Acţiunea factorilor emoţionali poate produce dereglarea izolată a unuia dintre organe sau afectează concomitent mai multe. Alte cauze care duc la dezechilibrul sistemului energetic sunt: aerul condiţionat, alimentaţia dezechilibrată (E-uri, alimente nocive, nerespectarea orarului meselor, amestecul alimentelor, precum şi starea emoţională din timpul mesei), activitatea fizică în exces, sedentarism, respiraţie agitată sau neregulată, factori de microclimat (temperatură, umiditate şi presiune extreme), expunere prelingită la soare, consum de alcool, fumat, relaţia odihnă-somn, lipsa acordării la un plan spiritual superior (agitaţie, conflicte interioare, frică, necredinţă), absenţa satisfacţiei în munca prestată, incapacitatea de a ierta, dăruirea condiţionată şi încalcarea vieţii prin abuz de libertate.

Refletoterapia reprezintă o metodă de stimulare a mecanismelor de vindecare a organismului prin masarea anumitor zone reflexogene de la nivelul picioarelor, a mâinilor sau a urechilor care corespund tuturor organelor şi părţilor corpului uman, având ca scop echilibrarea energiei vitale, îmbunătăţirea circulaţiei, restabilirea impulsului nervos al organismului afectat şi îmbunătăţirea controlului neuroendocrin.

La baza reflexologiei stau trei principii:

 1. Tehnicile reflexogene eliberează, relaxează sau reduc tensiunea şi congestia din organism.
 2. Îmbunătăţirea circulatiei sangvine, cu efect în eliminarea toxinelor şi troficitatea ţesuturilor, precum şi aport sporit de oxigen.
 3. Normalizarea funcţiilor organismului.

Energia din corp circulă pe trei niveluri. Primul, intern (profund), alimentează organele interne. Al doilea nivel de la suprafaţa corpului este cel superficial, energia circulând prin meridian şi de echilibrul ei depinzând respiraţia şi gesturile noastre. În exteriorul corpului se află al treilea nivel, numit câmp electromagnetic.

La apăsarea anumitor puncte reflexogene (ale picioarelor, mâinilor), pot apărea dureri şi se simt granulaţii din deşeuri formate din acid uric, acid oxalic, calciu, resturi ale proceselor de metabolism. Prin masaj, cristalele de deşeuri sunt sfărâmate, dizolvate, eliminate, iar circuitul energetic şi sangvin este restabilit. Prin apăsare iau naştere o serie de unde care vibrează şi curaţă traseul energetic până la organul cu care se află în rezonanţă. Pe talpa dreaptă se reflectă partea dreapta a corpului, iar pe stânga, partea stângă a corpului. Excepţie fac organele localizate pe cap şi în cutia craniană care se reflectă invers pe tălpi.

Un tratament obişnuit începe cu o consultaţie legată de modul de viaţă şi starea de sănătate. Prin stimularea zonelor reflexogene, terapeutul va identifica apoi zonele sensibile şi tensionate. Întreg procesul de terapie va fi adaptat nevoilor şi profilului fiecărui pacient în parte. În mod normal, starea pe care majoritatea pacienţilor o au după masajul de reflexoterapie este de calm şi relaxare. Se poate simţi chiar o senzaţie de somn datorită stimulării anumitor ţesuturi din corp şi a relaxării organismului.

Reflexoterapia tratează şi cauzele bolilor, astfel încât acestea au şanse mici de recidivă. În primele şedinţe pot apărea dureri datorate eliminării toxinelor acumulate de-a lungul anilor. Dupa câteva şedinţe, durerea va scădea în intensitate. Specialiştii în reflexoterapie spun că este nevoie de un număr de minim 12 şedinţe a câteva zeci de minute în care să fie masate punctele respective pentru a obţine rezultatele dorite. De asemenea, terapia dă rezultate mai rapide dacă se combină cu un regim alimentar sănătos.

Avantajele reflexoterapiei:

 • se poate aplica tuturor categoriilor de oameni, chiar şi bebeluşilor;
 • lipseşte toxicitatea, comparativ cu terapia medicamentoasă;
 • recuperarea se face rapid;
 • prevenirea afecţiunilor atunci când anumite zone din corp sunt dureroase, manifestăndu-se înainte de apariţia unor boli;
 • poate conduce la scăderea dozei de tratament medicamentos până la eliminarea completă a acestuia.

Toate aceste efecte pot fi verificate ştiinţific.

Presopunctura este o formă de terapie fizică în completarea reflexoterapiei şi a celorlalte tehnici de eliberare energetică, având drept scop echilibrarea sistemului energetic al corpului uman şi implicit de a favoriza o stare de sănătate generală.

Presopunctura (micromasajul) este varianta modernă a micromasajului chinezesc prin care se face o compresie repetată (masaj prin presiune – activare, tonifiere sau dispersie) pe punctele de acupunctură sau alte puncte sau zone specifice, apăsând cu degetele (police sau index). Prin presopunctură se face şi un transfer energetic echilibrant. Echilibrul holistic al terapeutului în această situaţie este optimizată, iar efectele terapeutice de multe ori sunt miraculoase.

Acupunctura din care derivă şi presopunctura există de mai bine de 5000 de ani, cercetările arheologice descoperind ace cu vârfuri de silex sau din os şlefuit.

In secolul al VII-lea, Suen-Sun Miao, autorul cărţii “O mie de reţete valoroase” descria 349 de puncte de acupunctură, dintre care 48 simple şi 201 duble. De-a lungul vremurilor au fost întreprinse programe de cercetare pentru înţelegerea mecanismelor de acţiune ale acupuncturii.

Presopunctura se bazează pe ideea că sănătatea organismului nostru depinde de echilibrul energiei Chi (qi / ki). În urma studiilor corpului uman şi a practicării acestei terapii de mulţi ani, specialiştii în presopunctură au creat hărţi cu punctele energetice prezente pe suprafaţa corpului, dispuse de-a lungul meridianelor energetice şi având corespondenţă cu organe sau sisteme de organe.

Cele 12 meridiane principale ce traversează corpul eteric sunt asociate fiecare unui organ, purtând denumirea acestuia şi ocupându-se de transportul energiei vitale de-a lungul acestuia, într-o direcţie sau alta, de la şi spre organul respectiv.

Cele 8 meridiane extraordinare sunt Vasul Guvernor şi Vasul Conceptie, plus încă 6 meridiane “ciudate sau curioase”. Cele două canale amintite, unul ascendent, celălalt descendent oglindesc principiul dualităţii, preluând energia Yin ce urcă de la Pământ pe Vasul Guvernor până în creştet şi energia Yang ce coboară de la Soare prin Vasul Concepţie până în vintre. Potrivit tradiţiei chineze, echilibrul energetic Yin – Yang este cheia armoniei şi a stării de sănatate.

Stimularea punctelor de presopunctură prezintă un disconfort minim. Se folosesc două metode de stimulare: presiune (activare, tonifiere) şi reducere (dispersie), timp de 30 de secunde până la 1-2 minute. Stimularea prin presiune reprezintă ridicarea nivelului de energie în zona influenţată, iar reducerea unui punct are ca efect îndepărtarea blocajului energetic. Odată cu stimularea punctelor de presopunctură, organismul eliberează endorfine, un analgezic natural al corpului, reducând astfel durerea.

Beneficiile reflexoterapiei şi presopuncturii:

 • reduce stresul şi tensiunea, relaxează fizic şi psihic;
 • reduce durerile musculare, articulare, de gât şi umeri, durerile dentare, de urechi, menstruale, precum şi durerile de cap;
 • reduce inflamaţia la nivelul corpului;
 • reglează funcţiile de veghe şi de somn, conferind posibilitatea odihnei complete;
 • accentuează oxigenarea şi circulaţia sângelui;
 • stimulează vindecarea rapidă;
 • ridică nivelul de energie;
 • fortifică sistemul imunitar;
 • ameliorează depresia, problemele digestive, capacitatea scăzută de concentrare, atacurile de panică, hipertensiunea;
 • reglează procesul natural de asimilare a nutrienţilor şi vitaminelor la nivelul organismului;
 • tratează nu numai efectele bolilor, ci şi cauzele;
 • promovează starea de sănătate.

Scopul ultim al unei veritabile terapii este acela de a-l ajuta pe pacient să se întoarcă la propria esenţă, de a regăsi paradisul lăuntric, de a fi din nou el însuşi, în firescul lui deplin, în completă armonie, atât interioară, cât şi în interacţiunea cu mediul, cu natura, cu universul.